Mikrolån

Ansök för ett lån idag.

Hitta ditt bästa lån här

Hur mycket vill du låna?

Lånebelopp

5000 kr
600 000 kr

Återbetalningstid

1 år
15 år
Månadskostnad ca.
0 kr
Namn
Postadress
Jag samtycker till att Swiftbanker använder mina personuppgifter för att via e-post, sms och telefonsamtal om allmänna villkor på lånemarknaden, privatekonomi och uppdaterade sammanställningar över lån med långivar och andra tjänster från våra affärspartners. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Läs vår integritetspolicy och läs om våra partners
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09.  Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% – 29,99%

Vad är mikrolån?

Från allra första början var mikrolån ett litet lån till främst kvinnor i tredje världen, som ett sätt för dem att kunna starta upp en egen affärsverksamhet. Idag är uttrycket mikrolån ett begrepp för monetära lån som är så att säga ringa till storleken. Det är alltså inte en stor summa som lånas.

Mikrolån och mikrokrediter kom att bli uppmärksammade begrepp för runt 15 år sedan. Det var helt enkelt mycket små lån som gavs människor under fattigdomsgränsen, ofta kvinnor, för att möjliggöra och uppmuntra entreprenörskap i utvecklingsländer.

Idag är mikrolån ett begrepp i Sverige i den meningen att det är mer ett snabblån eller ett sms lån. Oftast är det då en ganska låg summa man lånar under en kort tid. Mikrolån är oftast på mellan 500 kr och 10 000 kr. Återbetalningstiden är kort, oftast 30 dagar samt att räntan, den är ofta väldigt hög. Den effektiva räntan ligger på 100-200 %. Mikrolån är oftast ett lån för den som har en ansträngd ekonomi och har svår att få ett privatlån. Ofta är det inte alls samma krav på ett mikrolån som det är på andra större lån.

 

Mikrolån kan även stavas microlån ibland och ibland så kallas det för mikrokredit. Det är ett lån som påminner om sms lån eller snabblån. Det är oftast ett lån som ses som en slags nödlösning, om man till exempel har glapp i sin inkomst eller får en oväntad utgift. Oftast är det återbetalning redan månaden efter. Det finns dock mikrolån som även har en löptid på två eller tre månader. Vissa kan erbjuda avbetalning på upp till 5 månader.

Mikrolån är ett lån utan säkerhet, alltså ett så kallat blancolån. Det påminner om sms lån och snabblån. Även de är lån utan säkerhet. Privatlån är även det ett blancolån, alltså lån utan säkerhet, men den formen av lån skiljer sig ändå en hel del mot microlån.

Hur fungerar mikrokrediter?

Mikrokrediter och mikrolån är samma sak. Denna typ av lån fungerar som så att du får låna en mindre summa, på kort tid, till hög ränta. Summan att låna ligger för det mesta mellan 500 kr till 5000 kr, men det finns även mikrolån på 10 000 kr. Ett sådant här lån är det snabb återbetalningstid på. Det är ett måste att betala tillbaka inom 15-90 dagar.

Grejen med mikrolån är även att det kostar dig en hel del att låna! Om du tar ett lån på 3000 kr, så kan räntan i sig vara på 500 kr för en månad. Tar du ett mikrolån på 10 000 kr i 90 dagar, så kan det bli 3000 kr i ränta. Så det gäller att fundera på om det är värt det.

Du bör vara absolut säker på att kunna betala tillbaka lånet så snabbt som det krävs, annars kan det komma att bli ännu dyrare för dig.

Är det så att du har behov av större belopp, så är det bättre satsa på ett privatlån istället för att använda dig av flera olika mikrolån. Oavsett om det är mikrolån eller privatlån du funderar på att ta, så ska du alltid jämföra flera olika bankers lånevillkor. Det så lånet inte blir onödigt dyrt. Räntor och andra kostnader kan skilja sig markant. Om du letar efter ett större lån kan du även låna 300 000 kr.

När är det läge att ansöka om ett mikrolån?

Mikrolån bör ses som en nödlösning när du har behov av en liten summa pengar omgående. Det kanske är så att du fått en oväntad utgift som inte kan vänta tills du får lön igen? Då kan lösningen vara att ta ett mikrolån, men bara om du vet med dig att du månaden efter kan betala tillbaka det. Du bör bara ta ett mikrolån om det är ett måste, som att laga bilen eller gå till tandläkaren. Du bör definitivt inte använda det som ett konsumtionslån eller privatlån. Vad du ska använda ditt lån till, det bestämmer du alltså själv. Det är ingen som kommer fråga dig vad det är du ska ha dem till. Men se till att det är värt att ta ett lån för det du ska göra, köpa eller betala. Det eftersom att det är rätt dyrt med denna typ av lån.

Krav för att få mikrolån

Oavsett lån så finns det alltid ett visst antal krav att uppfylla för att få låna. Att ta ett mikrolån kommer dock inte med lika stora krav som om du ska ta ett privatlån eller bolån.

Kraven för mikrolån kan variera något men brukar oftast bestå av dessa:

Minst 18 år gammal
Svensk medborgare
Ha en deklarerad inkomst
Helst inga betalningsanmärkningar, men det finns de som godkänner det
Inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden

Oavsett lån, så är det ett måste att du är myndig, alltså 18 år eller äldre. Du måste även vara svensk medborgare samt kunna visa upp någon form av deklarerad inkomst. Det måste finnas återbetalningsförmåga. Det görs även alltid en kreditupplysning. Det via UC eller via Bisnode eller Creditsafe. 

Relaterade Artiklar

Swiftbanker kan hjälpa dig att hitta ett lån

Se hur det fungerar här:

Ansök

Ansök snabbt via vårt onlineformulär

Erbjudande

Du kommer att få ett lånerbjudande omedelbart

Snabb utbetalning

Snabb betalning vid godkännande

 

Välja mikrolån

Det finns flera olika aktörer och långivare som idag erbjuder mikrolån och mikrokrediter. Du bör se till att jämföra de olika som finns mot varandra, för att få ett lån med så låg ränta och kostnad som möjligt.

Det finns även de aktörer som accepterar att du har en eller ett par betalningsanmärkningar. Men dessa får inte vara nya samt att du för övrigt måste ha en bra ekonomi och bra kreditvärdighet.

Alla som erbjuder lån tar någon form av kreditupplysning. Det beror helt enkelt på att det måste göras en kreditkoll för att se hur ditt ekonomiska tillstånd ser ut och för att säkerställa din återbetalningsförmåga. En del långivare väljer att göra denna via UC, alltså Upplysningscentralen. Dock finns det de som väljer andra instanser så som Creditsafe eller Bisnode.

Ansöka om mikrolån

Att ansöka om mikrolån görs för det mesta via nätet och banken eller långivarens egen sida. Det är ofta en kort process och du verifierar dig med BankID. Du får oftast ett besked direkt på skärmen. Det går oftast bara ha ett mikrolån i taget hos en aktör. Det går så klart att få mikrolån hos olika aktörer samtidigt. Men det är inte att rekommendera. Dels blir det riktigt dyrt för dig och dels kan det göra din kreditvärdighet sämre. 

Återbetalning av mikrolån

Löptiden på mikrolån är väldigt kort och kan vara allt från 14 dagar till 90 dagar. Tänk på att ju kortare löptiden är, desto billigare totalkostnad är det för lånet. Det är ofta summa du lånar som styr löptiden. En del låter dig betala en viss summa per månad i tre eller fem månader. Andra vill att du efter 30 dagar betalar in det du lånat plus den räntan som blev.

Det gäller verkligen att kunna betala ditt mikrolån och det i tid. Om du missar att betala i tid kan det komma dyra påminnelsekostnader. Sedan kan det gå vidare till inkasso där det läggs på ytterligare kostnader. Går det sedan även vidare till Kronofogden så blir det än mer kostnader. Dessutom tickar räntan på hela tiden du inte betalar. Så det kan bli väldigt dyrt i slutändan.

Mikrolån har en hel del nackdelar

Många aktörer som erbjuder mikrolån, de lockar med att du kan få pengarna snabbt. Men det gäller att du tänker till före. Denna typ av lån kostar oftast mer än vad det smakar så att säga. Det har risken att bli bra mycket dyrare än vad du har tänkt dig. Räntan och villkoren du får, de gäller bara om du betalar tillbaka hela lånet under den avtalade tiden. Skulle det vara så att du inte klarar av att 

Det kan finnas många anledningar till att man väljer ett mikrolån före ett privatlån. Oftast är det individer som redan har en ansträngd ekonomi och därmed har svårt att få ett vanligt lån hos banken. Ett mikrolån kan vara en nödlösning, för att kunna betala en viss sak och det inte går att vänta in lönen. Du bör aldrig använda ett mikrolån för att betala av andra lån med. Det kan göra att du hamnar i en ond spiral där du måste ta ett nytt lån varje månad. Det kan då vara bättre att se om det finns möjligheter att ta ett så kallat samlingslån.

Idag är det inte ovanligt att tala om lån utan UC eller med UC. Det hela handlar om vilken typ av kreditupplysning som görs. Enligt lag ska det alltid göras någon form av kreditupplysning, det går inte att komma ifrån. Men långivare kan välja själva var de väljer att hämta den. Största aktören inom kreditupplysningar är UC AB. Två andra två stora aktörer som ofta förekommer i samband med lån utan UC är Creditsafe och Bisnode.

Så det innebär att om aktören i sig tar sin kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode, då är det ett mikrolån utan UC. Det är ganska vanligt att små lån som en mikrokredit kan erbjudas utan UC. Det eftersom många av aktörerna väljer att ta kreditupplysning via just Bisnode eller Creditsafe.

Olika sorters mikrolån och mikrokrediter har olika villkor och ränta. Både lånevillkor och ränta baseras på olika faktorer samt att det så klart beror på hos vem du väljer att ansöka hos. Dina ekonomiska förutsättningar spelar en hel del roll.

Det du ska titta efter om du ska låna pengar är vad den effektiva räntan ligger på. Det är bra att leta efter den som har lägst effektiv ränta. Det är vad som är den totala kostnaden för lånet. Oftast är det en årsränta på 100-200 % på ett mikrolån. Dock är ju löptiden kort, så då är det enklare att prata om månadsränta. Den kan variera men ligger oftast på runt 30 % och är därmed en så kallad högkostnadskredit. Ett lån på 1000 kronor med en återbetalningstid på 30 dagar kan alltså kosta dig 300 kr i ränta.

Återbetalningstid eller löptid som det även kallas är alltid kort när det gäller mikrolån. Oftast handlar det om att du får låna pengar i 15 dagar, 30 dagar, 60 dagar eller 90 dagar. Dock har det börjat komma en annan variant av mikrolån, som en slags hybrid, där det finns längre löptid och högre belopp.

Då det kan skilja sig en hel del åt mellan olika aktörer, så bör du alltid se till att jämföra! Samt alltid se till att kunna betala tillbaka. 

Även om både privatlån och mikrolån är lån utan säkerhet, alltså blancolån, så skiljer de sig åt en hel del. Först och främst är det summan som är möjlig att låna. Ett privatlån ligger oftast mellan 5000 kr och 600 000 kr, medan ett mikrolån ligger på mellan 500 kr och 10 000 kr. Sedan är det även skillnader på löptid. Mikrolån har ofta löptid på 14 dagar till 90 dagar. Dock är det allra vanligast att det är 30 dagars löptid. Privatlån däremot har oftast en löptid på 1-15 år. 

Sedan är det så klart räntan som skiljer sig åt mellan privatlån och mikrolån. Privatlån har ofta bra mycket lägre ränta än mikrolån. Dock inte lika lågt som bolån, som är ett lån med säkerhet. 

Om det är så att du har ett behov av att få pengar till något, då det kanske skett en oförutsedd händelse, så kan det vara bra att först fråga släkt och vänner om de kan ställa upp med ett litet lån. Då behöver du ju inte betala ränta på pengarna. Om det inte går att låna av släkt eller vänner, så är det oftast bättre att du försöker ta ett privatlån, före du väljer att ta ett mikrolån. Det eftersom att räntan är oftast bra mycket lägre på privatlån.

Skulle det mot förmodan vara så att mikrolån är den enda möjligheten för dig, så då till att jämföra alla aktörer mot varandra. Det så att du åtminstone kan få så låg ränta som möjligt på det lånet. 

Betingelser og privatlivspolitik

Integritetspolicy

SwiftBanker ägs av Lacuna Digtal ApS. Lacuna Digital tar processen av dina personuppgifter på största allvar. Integritetspolicyn förklarar nedan hur din data hanteras på webbplatsen.

DATAANSVARIG OCH KONTAKTINFORMATION

Lacuna Digital ApS
CVR-nr. 38985981
Glentevej 47
2400 København NV
Danmark

E-post: info@swiftbanker.se

Introduktion

När du besöker vår hemsida samlas information in om dig, som används för att anpassa och förbättra vårt innehåll och för att öka värdet på de annonser som visas på webbplatsen. Om du inte vill att information ska samlas in bör du radera dina cookies och avstå från att använda webbplatsen vidare. Nedan har vi mer ingående angivit vilka uppgifter som samlas in, deras syfte och vilka tredje parter som har tillgång till den.

Cookies (kakor)

Webbplatsen använder ”cookies”, vilket är en textfil som lagras på din dator, mobil eller liknande för att känna igen den, komma ihåg inställningar, utföra statistik och rikta annonser. Cookies kan inte innehålla skadlig kod som virus.

Det är möjligt att radera eller blockera cookies. Se hur man gör här: http://minecookies.org/cookiehandtering

Om du raderar eller blockerar cookies kan annonser bli mindre relevanta för dig och visas oftare. Du kan också riskera att webbplatsen inte fungerar korrekt och att det finns innehåll som du inte kan komma åt.

DATABEHANDLARE
För att kunna erbjuda den bästa servicen använder vi följande databehandlare.

Google Ltd.
Facebook Ltd.
Microsoft Ltd
Inmobile
E-mailplatform ApS

Dina uppgifter kommer att överföras och bearbetas av tredjepartsländer. Överföringen kommer att ske till amerikanska organisationer; Facebook Ltd, Google Ltd, Microsoft Ltd, Campaign Monitor, Mailchimp, Active Campaign.

EU-kommissionen har fastställt att organisationer i USA är ”säkra områden” om de har anslutit sig till EU. Privacy Shield-avtal.

Du kan bland annat få e-postmeddelanden, SMS eller push-notifikationer med innehåll om finansiella tjänster från:

AXO
Smartlånet
Nordisk Lån
L’EASY Minilån
Nordiclån
Modus Finans
Spargo Finans
AnnaFinans
PayMark
Nordiclån
Fokuslån

Dock kan du också få material från andra leverantörer.

Personuppgifter

Generellt

Personuppgifter är all slags information som i en eller annan utsträckning kan hänföras till dig. När du använder vår webbplats samlar vi in och behandlar ett antal sådana uppgifter. Detta sker till exempel genom allmän tillgång till innehåll, om du registrerar dig till vårt nyhetsbrev, deltar i tävlingar eller undersökningar, registrerar dig som användare eller abonnent, annan användning av tjänster eller gör inköp via webbplatsen.

Vi samlar vanligtvis in och behandlar följande slags information: ett unikt ID och teknisk information om din dator, surfplatta eller mobiltelefon, ditt IP-nummer, geografisk plats och vilka sidor du klickar på (intressen). I den mån du uttryckligen samtycker till detta och själv anger informationen, behandlas: Namn, telefonnummer, e-postadress, adress och betalningsuppgifter. Vanligtvis kommer detta att vara i samband med att en inloggning skapas eller vid ett köp.

När du väljer att använda denna sida accepterar du integritetspolicyn. Härefter kallas Nord-kredit för ”vi”, ”vår” eller ”oss”

Vi använder följande uppgifter om dig

Namn
E-post
Geografisk plats
Teknisk information om din dator, surfplatta eller mobiltelefon
Browser Notification ID
IP-adress
Cookies
Land

Annan cookie-data som kan innehålla personlig identifikation av dina uppgifter

Syftet med behandlingen av personuppgifter, se GDPR-artikel 6.1f:

Dina personuppgifter kommer att behandlas och användas för följande:

  • E-postkampanjer med låneerbjudanden eller nyheter om lån
  • SMS-meddelanden med låneerbjudanden eller nyheter om lån
  • Webbläsarnotifikationer med lånerbjudanden eller lånenyheter

Vid behandling av dina personuppgifter erhålls alltid ditt samtycke till oss innan insamlingen och behandlingen av dina personuppgifter börjar. Dina personuppgifter samlas in av oss och behandlas för relevanta och specifika ändamål. Vi samlar in och behandlar endast relevanta och nödvändiga personuppgifter. Dina personuppgifter kommer inte att lämnas ut av oss utan ditt samtycke.

Dina personuppgifter kommer att raderas av oss när de inte längre är relevanta för ändamålet. Dessutom är behandlingen av dina personuppgifter enl. GDPR-artikel 6.1.a och b med korrekt och aktuell personlig information.

Syfte

  1. Ditt samtycke erhålls alltid av oss innan dina personuppgifter behandlas för specifika och relevanta ändamål. Det samtycke du ger är grunden för den behandling som vi utför av dina personuppgifter, såvida vi inte har någon annan rättslig grund för att behandla personuppgifterna annorlunda. Det samtycke du ger oss är alltid frivilligt och du har alltid möjlighet att återkalla ditt samtycke.
  1. De personuppgifter som samlas in av oss kommer endast att användas för specifika och relevanta ändamål. Personlig information som vi samlar in, lagrar och behandlar är endast till för specifika och relevanta ändamål. Dessa är vanliga personuppgifter som samlas in, lagras och behandlas.
  1. De personuppgifter vi behandlar är endast relevanta och nödvändiga personuppgifter. Vi behandlar endast dina personuppgifter för legitima ändamål. När vi samlar in, lagrar och behandlar dina personuppgifter har vi möjlighet att identifiera dig och visa kampanjer eller annonser som är relevanta för dig. Detta innebär att vi kan tillhandahålla den begärda tjänsten. Dina personuppgifter kommer att behandlas i den utsträckning som är relevant för efterlevnaden av tillämplig lag. Dessutom minimerar vi behandlingen av dina personuppgifter när det kommer till missbruk av dessa.
  1. Din personliga information kommer inte att avslöjas av oss utan ditt medgivande. Vi kommer endast att lämna ut din personliga information till våra partners. Detta används för marknadsföring som du har gett ditt samtycke till. Du kan när som helst välja att invända mot utlämnandet av dina personuppgifter. Om myndigheterna kontaktar oss har vi rätt att lämna ut dina personuppgifter utan ditt samtycke. Vi använder ett antal tredje parter för att lagra och bearbeta data. Dessa tredje parter lagrar och behandlar endast dina personuppgifter för vår räkning och får inte användas för eget bruk. Dessutom använder vi endast databehandlare inom EU eller i länder som kan ge tillräckligt skydd av dina personuppgifter. Vi förbehåller oss dock rätten att använda databehandlare utanför EU/EES som kan hjälpa vårt företag. Detta kommer dock endast att ske i enlighet med tillämpliga regler för överföring av personuppgifter enligt lag. Om du vill har du möjlighet att läsa mer om det här: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1401799946706&uri=CELEX:32010D0087
  2. Dina personuppgifter kommer att uppdateras eller raderas när de inte längre är relevanta för ändamålet. Vi kontrollerar därför att de personuppgifter vi har om dig är korrekta och uppdaterade korrekt. Om det är så att dina personuppgifter är felaktiga kommer de att raderas omedelbart. Denna tjänst vi tillhandahåller kräver därför att dina personuppgifter är korrekta. I samband med detta ber vi dig att tillhandahålla rätta personuppgifter. Det är därför också viktigt att du gör oss medvetna om eventuella ändringar av dina personuppgifter så att vi kan ge dig den bästa servicen. Dina personuppgifter kommer att lagras av oss under den tid som lagen tillåter. De kommer att raderas av oss när de inte längre är relevanta. Om du har samtyckt till att vi kan marknadsföra finansiella tjänster till dig via e-post, sms och webbläsarbaserade meddelanden kommer vi att be dig vart tredje år att förnya ditt samtycke om du inte har varit aktiv på din profil under dessa 3 år.
  3. Du ansvarar för att de personuppgifter du har angett på vår webbplats är korrekta och aktuella. Uppdateringar gör du själv eller genom att kontakta oss. Vi kommer då att uppdatera din information så att den är korrekt om du har bett oss att göra det.

Säkerhet

Din personliga information kommer att vara skyddad hos oss. Vi lagrar inte dina personuppgifter på våra egna servrar utan använder oss av våra samarbetspartners, som du kan läsa om under DATABEHANDLARE. Om du vill läsa om deras GDPR och integritetspolicy kan du göra detta på deras webbplatser. Men vi kan också hjälpa dig om du har några frågor.

Dina uppgifter kommer alltid att vara skyddade hos oss eftersom vi, för din säkerhet, har vidtagit tekniska åtgärder för att förhindra att dina personuppgifter, som är i vårt förvar, av misstag eller olagligt blir raderade, förlorade, skadade, avslöjade eller kommer till känna av obehöriga personer, missbrukade eller behandlas i strid med gällande lagstiftning.

Dina rättigheter:

Om du behöver använda dig av dina rättigheter enligt nedan, vänligen kontakta oss via vår kontaktinformation. Du hittar denna information högst upp i sekretesspolicyn.

  1. Rätten till tillgång av dina personuppgifter: Du har rätt att få tillgång till de personuppgifter vi har. Denna insikt får dock inte strida mot andra rättigheter eller friheter. Dessutom har du alltid rätt att få den personliga information som du har skickat in.
  2. Rätten att korrigera dina personuppgifter: Du har rätt att korrigera dina personuppgifter om de inte är sanna eller om du har lämnat ut felaktiga uppgifter. I vissa fall kan vi dock inte radera eller korrigera din information eftersom vi är skyldiga enligt lagen att lagra din information.
  3. Rätten att radera data: I särskilda fall har du rätt att radera de uppgifter vi sparar om dig innan den allmänna tidsbegränsningen för radering inträffar.
  4. Rätten att sätta restriktioner eller begränsningar på behandlingen av dina uppgifter. I vissa fall har du rätt att få restriktioner eller begränsningar på behandlingen av uppgifterna. Du har rätt att motsätta dig behandlingen av dina personuppgifter och att få detta begränsat. Du har rätt att motsätta dig behandlingen av dina personuppgifter för direkt marknadsföring.
  1. Rätt att överföra data. När vår behandling av dina personuppgifter baseras på samtycke eller ett avtal och behandlingen sker automatiskt, är dataöverföringen din rättighet. Denna rätt innebär att du har rätt att få dina personuppgifter skickade till dig i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format, som du har rätt att överföra till en annan tjänsteleverantör.
  2. Rätt till invändning: I vissa fall har du möjlighet att invända mot vår juridiska process av dina personuppgifter. Om du anser att din personliga information används i strid med gällande lag eller det samtycke som du har gett oss, kommer du att ha möjlighet att invända mot oss. Du kan göra detta via vår kontaktinformation. Om du väljer detta kommer det att resultera i att dina personuppgifter inte används för detta ändamål. Du kan alltid kontakta oss om du vill begränsa eller stoppa delar av eller alla dina personuppgifter.
  3. Rätten att återkalla ditt samtycke. Eftersom du har gett oss ditt samtycke har du alltid möjlighet att återkalla detta igen. Så snart du har återkallat ditt samtycke kommer behandlingen av dina personuppgifter att upphöra och du kommer inte längre att få marknadsföring om finansiella produkter från oss.

Klagomål

Om du vill klaga på behandlingen av dina personuppgifter har du rätt att klaga till Datainspektionen.

E-post: datainspektionen@datainspektionen.se
https://www.datainspektionen.se/
Datainspektionen
Box 8114
104 20 Stockholm