Hur mycket får jag låna till bostad?
Om du funderar på att köpa en ny bostad kanske
Att låna till renovering, det kan vara en ganska bra idé. Det blir då en form av investering kan man säga. Att renovera ditt hus eller din bostadsrätt, det ökar ju oftast värdet. Idag är det många som gärna vill renovera hela eller delar av sitt hus. Det går att finansiera på olika sätt. Det är mycket vanligt att låna till renovering. Det går ju så klart att även spara pengar för renovering. Eller så gör du båda delarna. Sparar en del, lånar en del. Allt handlar ju om vad det är du ska renovera och vad det kostar att renovera.
Låna till renovering, det går göra på flera sätt. Ett vanligt sätt är att öka upp det bolån man redan har på huset. Sedan går det även ta ett vanligt privatlån eller blancolån. Ibland finns det även så kallade renoveringslån. Ett annat lån är medlemslån. Oavsett vad för lån du väljer att använda dig av, räkna på det så att du vet att du har råd att låna. Sedan är det även bra att göra en kostnadskalkyl över renoveringen. Det så att du lånar tillräckligt mycket pengar för att bli klar med renoveringen. Det är inte så kul att behöva avsluta en renovering mitt i, för att pengarna inte räckte till. Räkna även på vad lånet kommer att kosta dig, så att du vet att du kan betala tillbaka det.
Du kanske funderar på frågan kan man låna till renovering? Det korta svaret är ja, det kan du. Det går självklart att låna till renovering. Ett vanligt sätt att låna för att renovera, är att utöka det bostadslån man redan har. För det är ju ofta så att när man har köpt sitt hus, så gör man det med lånade pengar. Det i form av bostadslån eller bolån. Ibland går det bra att utöka detta lån. Det innebär helt enkelt att man lånar upp bostaden igen. Detta lån är ett bra alternativ, eftersom att det oftast har låga räntor och avgifter. Dock är det som så att det går bara att utöka bolånet om det finns utrymme för det. För att få göra det, så gäller det att du har ett så kallat övervärde. Ett bolån innebär en maximal belåning på 85 % av vad bostaden är värd. Har du lånat mindre än det, eller amorterat en hel del, så att det ligger under, så kan du oftast låna upp igen.
Det du kan räkna på är det så kallade belåningsvärdet. Det är det värde du högst kan belåna din bostad till. För att räkna ut detta, så tar du vad bostaden är värd och gångrar det med 85 %. Sedan drar du av den summa du har i befintliga bolån. Det kan se ut så här:
För dig som redan har ett bostadslån så kan det vara smart att kolla om det går att utöka det. Ibland kan det dock vara svår att få det samt att det kan aktivera ett nytt amorteringskrav som du inte har haft innan. Men då kan det finnas andra sätt att låna till renovering.
Om du inte kan utöka ditt bolån, så kan du kolla efter ett så kallat renoveringslån. Det är i princip samma sak som ett blancolån, alltså ett lån utan säkerhet. Dock har en del banker valt att kalla en del av sina lån för just renoveringslån. Du kan så klart välja att ta ett vanligt privatlån med om du vill. Det är ju så att ett blancolån, det är inte knutet till en specifik sak. De pengar du lånar, de har du rätt att använda till precis vad du vill. Inte som ett bolån, som är knutet till bostaden, som står som säkerhet. Blancolån är ju utan säkerhet. Ett sådant lån kan du dessutom lösa när du vill och kan.
Kan man låna till renovering är oftast inte bara den enda frågan man har, utan även hur mycket kan jag låna till renovering. Om du väljer ett blancolån, så beror storleken på lånet på din egen kreditvärdighet. Det är även det som styr vad du får för ränta, avgifter och löptid. Oftast är det ju så att blancolån har något högre ränta än till exempel bolån. Det beror just på att det är ett lån utan säkerhet. Ränta är ofta knuten till marknadsräntan, men detta kan ändras snabbt. Du bör därför göra en kostnadskalkyl där du räknar på en något högre ränta än vad den visar just nu. Det för att du ska ha extra utrymme.
Om du funderar på frågan kan man låna till renovering vid husköp, så går det bra, men, du måste då låna separat från bolånet. Så är det så att du köper ett hus, eller en bostadsrätt, där det finns ett renoveringsbehov, så kan inte banken låna ut de pengar du behöver ha för att renovera upp den. Du måste därmed finansiera din renovering med ett privatlån. Det går även att använda sparade pengar. Om det är så att du måste ta ett extra renoveringslån, så måste du prata med din bank om det. De måste nämligen godkänna att du tar ett privatlån. Det utöver ett bolån. För har du otur, så kan du annars bli sittande med ett hus som måste renoveras utan att ha pengar till att renovera det för. En annan viktig sak att ta i beaktning är att 5 års regeln, alltså amorteringskravet, det kan göra att du inte får baka in privatlånet i ditt bolån under de första fem åren. Privatlån har ofta en dyrare ränta än vad bolån har. Det blir alltså dyrare att betala av ett privatlån under dessa fem år.
Om det är så att du har bestämt dig för att låna till renovering, ta inte första bästa lån. Det är alltid bra att kolla av läget på marknaden, så att du kan få det bästa lånet, med en bra ränta och bra övriga villkor. Det allra smidigaste sättet att låna för att renovera, det är att gå via en låneförmedlare. Det eftersom du hos en sådan kan få förslag från ett 30-tal banker och det på bara en kreditupplysning. För att behålla en bra kreditvärdighet, så bör du nämligen undvika att dra på dig allt för många förfrågningar via UC. Varje gång du söker ett lån, så tas en kreditupplysning. Ju fler UC förfrågningar du tar, ju sämre blir din kreditvärdighet. Så för att slippa kolla runt själv, eller göra onödiga ansökningar, så kan det vara värt att satsa på detta alternativ. Du kan då välja det lån som passar dig samt även ofta få bra råd kring ditt val.
När du har hittat ett bra lån till din renovering, så finns det en del saker att tänka på. Se till att inte låna för mycket pengar men inte heller för lite. Räkna ut vad det kommer att kosta att renovera och låna bara den summan. Det kan vara lockande att låna lite extra, men du ska ju faktiskt betala tillbaka det du lånat, gärna inom en överskådlig tid. Låna till renovering är bra, det kan öka bostadens värde. Att låna extra för konsumtion, det är däremot bra att undvika.
En annan sak att tänka på, det är på vilket sätt du vill amortera. Det finns idag olika lån, som erbjuder olika sätt att amortera på. Det finns dels rak amortering, dels annuitetsamortering. En rak amortering innebär att i början betalar du mer, sedan mindre, då månadskostnaden sjunker i takt med att du betalar av skulden. Ett annuitetslån innebär däremot att du får en månadskostnad som är samma under hela låneperioden.
I samband med att du ska låna till renovering och räknar på vad det kommer kosta att renovera, så bör du även bestämma om du ska låta hantverkare göra hela eller delar av jobbet. Att anlita hantverkare kostar ju en del pengar, så vill du inte låna allt för mycket pengar, så kan det vara bra att göra det mesta själv. Om du inte är så händig av dig, så finns det ändå delar du med all säkerhet klarar av. Arbeten som är enkla och tidskrävande, som att riva ut kök eller badrum, det kan du fixa på egen hand. Dumt att betala hantverkare för den delen! Dock finns det vissa saker inom renovering där det är ett måste att ta in en fackman. Det gäller oftast i samband med elinstallationer eller VVS. Där krävs det att det görs på ett fackmannamässigt sätt, så att försäkringar och annat gäller. Skulle det vara så att du drar rör på egen hand eller gör en egen elinstallation, som sedan går sönder eller leder till en olycka eller brand, så kan försäkringsbolaget neka dig ersättning samt att du kan göra dig skyldig till ett brott, om någon skadas i samband med det. Så när det handlar om el och VVS, låt rätt typ av hantverkare ta hand om det!
Att renovera hemma utöver det, det kan du göra, om du anser att du klarar av det. Att riva ut rum, måla, tapetsera, lägga golv med mera, det är oftast rätt enkelt att göra. Om inte annat lär du dig medan du håller på!
Om du ska anlita hantverkare för delar av renoveringen, eller för hela renoveringen, se till att anlita från ett välrenommerat företag. Hantverkaren ska ha en F-skattsedel, samt rätt sorts försäkringar. Du bör låta bli att anlita en hantverkare och betala svart som det heter. Dels ger det dig inget skydd om det blir problem, dels är det olagligt och du medverkar till skattebrott.
Du bör alltid anlita ett företag med F-skattsedel då det är ett trygg och säkert val samt att du då kan reklamera jobbet om du inte är nöjd med det. Du kan dessutom använda dig av det så kallade ROT-avdraget. Det är om du har betalat in skatt, så att du kan kvitta renoveringskostnaden mot det. Det är hantverkaren som ansöker om det och drar av det på fakturan du ska betala. För att läsa alla regler kring detta så kan du besöka Skatteverkets hemsida.
Innan du börjar renovera är det även bra att utöver en kostnadskalkyl även ha satt upp en tidsplan, som är realistisk. Renovering är något som kan ta en hel del tid i anspråk. Du bör fundera på när och hur du ska renovera. Vill du lägga alla kvällar och helger på det, eller hela semestern? Du bör se till att ha tålamod då det ska renoveras, det blir inte klart över en natt, eller ens på en vecka. Var medveten om att du även behöver klara dig utan att använda kök eller badrum ett tag om det är de rummen du ska renovera. Ha en plan för hur du ska laga mat, duscha och gå på toa under den tiden.
Om du funderar på att köpa en ny bostad kanske
Det finns några saker att tänka på innan du tar
Lånemäklarens enkla lån är ett bra alternativ om du vill
Om du funderar på att renovera ditt hem finns det
Många vill ju låna till renovering för att investera i huset, så att värdet på det ökar. Dock är det som så att det inte är alla typer av renoveringar som kommer höja bostadens värde. Förvisso är det många av dem som gör det. Men för att veta hur mycket värde det har höjts med, så ta gärna in en mäklare efter att renoveringen är klar. Det så att du kan få hjälp med att omvärdera huset. Det är oftast två olika värderingar en mäklare kan ge dig. De kan dels ge dig en muntlig värdering, dels en skriftlig. Du bör se till att du får värderingen på papper. Det ger dig bra underlag för att kunna höja upp ditt bolån igen, vid senare tillfälle eller bra att ha om du vill sälja.
Letar du efter lån i Finland?
Letar du efter lån i Finland? Besök då vår systersida swiftbanker.fi.
Swiftbanker.se är en del av Lacuna Digital ApS, Kvæsthusgade 5C, 5., 1251 København K. CVR: 38985981
© Swiftbanker Sweden 2022 – All Rights Reserved
Integritetspolicy
SwiftBanker ägs av Lacuna Digtal ApS. Lacuna Digital tar processen av dina personuppgifter på största allvar. Integritetspolicyn förklarar nedan hur din data hanteras på webbplatsen.
DATAANSVARIG OCH KONTAKTINFORMATION
Lacuna Digital ApS
CVR-nr. 38985981
Glentevej 47
2400 København NV
Danmark
E-post: info@swiftbanker.se
Introduktion
När du besöker vår hemsida samlas information in om dig, som används för att anpassa och förbättra vårt innehåll och för att öka värdet på de annonser som visas på webbplatsen. Om du inte vill att information ska samlas in bör du radera dina cookies och avstå från att använda webbplatsen vidare. Nedan har vi mer ingående angivit vilka uppgifter som samlas in, deras syfte och vilka tredje parter som har tillgång till den.
Cookies (kakor)
Webbplatsen använder ”cookies”, vilket är en textfil som lagras på din dator, mobil eller liknande för att känna igen den, komma ihåg inställningar, utföra statistik och rikta annonser. Cookies kan inte innehålla skadlig kod som virus.
Det är möjligt att radera eller blockera cookies. Se hur man gör här: http://minecookies.org/cookiehandtering
Om du raderar eller blockerar cookies kan annonser bli mindre relevanta för dig och visas oftare. Du kan också riskera att webbplatsen inte fungerar korrekt och att det finns innehåll som du inte kan komma åt.
DATABEHANDLARE
För att kunna erbjuda den bästa servicen använder vi följande databehandlare.
Google Ltd.
Facebook Ltd.
Microsoft Ltd
Inmobile
E-mailplatform ApS
Dina uppgifter kommer att överföras och bearbetas av tredjepartsländer. Överföringen kommer att ske till amerikanska organisationer; Facebook Ltd, Google Ltd, Microsoft Ltd, Campaign Monitor, Mailchimp, Active Campaign.
EU-kommissionen har fastställt att organisationer i USA är ”säkra områden” om de har anslutit sig till EU. Privacy Shield-avtal.
Du kan bland annat få e-postmeddelanden, SMS eller push-notifikationer med innehåll om finansiella tjänster från:
AXO
Smartlånet
Nordisk Lån
L’EASY Minilån
Nordiclån
Modus Finans
Spargo Finans
AnnaFinans
PayMark
Nordiclån
Fokuslån
Dock kan du också få material från andra leverantörer.
Personuppgifter
Generellt
Personuppgifter är all slags information som i en eller annan utsträckning kan hänföras till dig. När du använder vår webbplats samlar vi in och behandlar ett antal sådana uppgifter. Detta sker till exempel genom allmän tillgång till innehåll, om du registrerar dig till vårt nyhetsbrev, deltar i tävlingar eller undersökningar, registrerar dig som användare eller abonnent, annan användning av tjänster eller gör inköp via webbplatsen.
Vi samlar vanligtvis in och behandlar följande slags information: ett unikt ID och teknisk information om din dator, surfplatta eller mobiltelefon, ditt IP-nummer, geografisk plats och vilka sidor du klickar på (intressen). I den mån du uttryckligen samtycker till detta och själv anger informationen, behandlas: Namn, telefonnummer, e-postadress, adress och betalningsuppgifter. Vanligtvis kommer detta att vara i samband med att en inloggning skapas eller vid ett köp.
När du väljer att använda denna sida accepterar du integritetspolicyn. Härefter kallas Nord-kredit för ”vi”, ”vår” eller ”oss”
Vi använder följande uppgifter om dig
Namn
E-post
Geografisk plats
Teknisk information om din dator, surfplatta eller mobiltelefon
Browser Notification ID
IP-adress
Cookies
Land
Annan cookie-data som kan innehålla personlig identifikation av dina uppgifter
Syftet med behandlingen av personuppgifter, se GDPR-artikel 6.1f:
Dina personuppgifter kommer att behandlas och användas för följande:
Vid behandling av dina personuppgifter erhålls alltid ditt samtycke till oss innan insamlingen och behandlingen av dina personuppgifter börjar. Dina personuppgifter samlas in av oss och behandlas för relevanta och specifika ändamål. Vi samlar in och behandlar endast relevanta och nödvändiga personuppgifter. Dina personuppgifter kommer inte att lämnas ut av oss utan ditt samtycke.
Dina personuppgifter kommer att raderas av oss när de inte längre är relevanta för ändamålet. Dessutom är behandlingen av dina personuppgifter enl. GDPR-artikel 6.1.a och b med korrekt och aktuell personlig information.
Syfte
Säkerhet
Din personliga information kommer att vara skyddad hos oss. Vi lagrar inte dina personuppgifter på våra egna servrar utan använder oss av våra samarbetspartners, som du kan läsa om under DATABEHANDLARE. Om du vill läsa om deras GDPR och integritetspolicy kan du göra detta på deras webbplatser. Men vi kan också hjälpa dig om du har några frågor.
Dina uppgifter kommer alltid att vara skyddade hos oss eftersom vi, för din säkerhet, har vidtagit tekniska åtgärder för att förhindra att dina personuppgifter, som är i vårt förvar, av misstag eller olagligt blir raderade, förlorade, skadade, avslöjade eller kommer till känna av obehöriga personer, missbrukade eller behandlas i strid med gällande lagstiftning.
Dina rättigheter:
Om du behöver använda dig av dina rättigheter enligt nedan, vänligen kontakta oss via vår kontaktinformation. Du hittar denna information högst upp i sekretesspolicyn.
Klagomål
Om du vill klaga på behandlingen av dina personuppgifter har du rätt att klaga till Datainspektionen.
E-post: datainspektionen@datainspektionen.se
https://www.datainspektionen.se/
Datainspektionen
Box 8114
104 20 Stockholm