Om du funderar på att köpa en ny bostad kanske du undrar hur mycket av bostadens värde du kan låna. Svaret är att du vanligtvis kan låna upp till 85 % av bostadens värde. Detta innebär att du måste ha minst 15 % i handpenning när du köper ett nytt hem. Tänk på att detta bara är en allmän riktlinje – din faktiska låneförmåga kan vara högre eller lägre beroende på din individuella situation. Prata med din långivare för att få en mer exakt uppfattning om hur mycket du kan låna.
Det finns några få undantag från denna regel. Om du till exempel köper ett fabrikshus kan du kanske lägga ner mindre än 15 %. Och om du använder ett FHA-lån kan du kanske lägga ner så lite som 3,5 %.
Men i de flesta fall behöver du minst 15 % i handpenning när du köper ett nytt hus.
Den bolåneränta du får är alltid personlig och kan därför skilja sig från våra genomsnittliga bolåneräntor. Du kommer att erbjudas en individuell ränta när du ansöker om ett bolån.
Välj rätt ränta för dig
Ett lån med fast ränta innebär att du betalar samma ränta varje kvartal. Men även om du väljer en fast ränta kan dina kvartalsvisa betalningar fortfarande variera. Det beror på att du förutom den fasta räntan också måste betala en så kallad avgift. Och den avgiften kan variera – även om du har valt en fast ränta.
Lån med rörlig ränta kan vara ett bra alternativ om du letar efter ett lån med låg ränta. Det är dock viktigt att komma ihåg att räntan på ett lån med rörlig ränta kan ändras. Detta innebär att du kan komma att betala mer i ränta än vad du ursprungligen räknade med. Om du överväger ett lån med rörlig ränta är det viktigt att förstå hur ofta räntan kan ändras och vilka faktorer som kan få den att stiga eller sjunka. På så sätt kan du vara förberedd på eventuella förändringar i dina månadsbetalningar.
Om du har svårt att klara av att betala dina amorteringar kan du kanske komma överens med din långivare om en amorteringsfri period. Det innebär att du inte behöver göra några återbetalningar under en viss tidsperiod, vilket ger dig lite andrum att ordna upp din ekonomi.
Det är viktigt att komma ihåg att en amorteringsfri period inte är en långsiktig lösning, och du kommer fortfarande att behöva betala tillbaka ditt lån så småningom. Det kan dock ge dig lite välbehövlig tid att komma tillbaka på rätt spår.
Om du tror att en amorteringsfri period kan vara rätt för dig, prata med din långivare om dina möjligheter. De kommer att kunna ge dig råd om den bästa vägen framåt.
Möjligheterna är därför många för att kunna låna pengar till ett nytt hus eller renovering och tillsammans med detta finns det också en hel del regler och villkor som du måste kunna uppfylla och följa. Därför kan du ta en pratstund med din bankrådgivare och ta en titt på de olika alternativen som du har.